Muziek heeft direct invloed op je stemming en emoties. Bij muziektherapie gebruiken we muziek om de stemming, de alertheid en het spanningsniveau te beïnvloeden. Daarnaast is muziek een krachtig middel om in te zetten bij de ontwikkeling van het jonge kind. Liedjes structureren de tijd, samen muziek maken vraagt om sociale vaardigheden, oogcontact en motorische vaardigheden.
Voor wie is het?
Muziektherapie is er voor kinderen, jongeren en volwassenen die vastlopen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling of die last hebben van psychische problemen. Muziektherapie kan helpen bij het verminderen van sombere gedachten, verdriet, spanning of stress, onzekere gevoelens en eenzaamheid. Ook wordt muziektherapie ingezet bij autisme, dementie of een verstandelijke beperking. Daarnaast kan muziektherapie troost en ontspanning bieden in de laatste levensfase of rondom het sterven. Muziektherapie is een vaktherapie. Of muziektherapie of een andere vorm van vaktherapie het beste bij jou en je hulpvraag past, bekijken we samen.
Hoe werkt het?
Een muziektherapeut maakt gebruik van alle facetten van muziek. Zo kan er actief muziek gemaakt worden, muziek geluisterd worden, kunnen we samen een lied schrijven, samen zingen, rappen, improviseren of dansen op muziek. Meestal werken we een-op-een, maar soms ook in een groep, bijvoorbeeld bij jonge kinderen om een brede ontwikkeling te stimuleren.
Muziektherapie wordt geleverd door Lore, het behandel- en expertisecentrum van ORO.
Meer weten?
Heb je vragen? Je contactpersoon bij ORO kan je hier meer over vertellen.
Heb je nog geen hulp van ORO? Neem dan via een van onderstaande manieren contact met ons op.