Iedereen wil dat een kind woont en opgroeit in een veilig gezin. Soms kun je daar hulp bij gebruiken. Bij ORO hebben we onder andere een Team Veilig Opgroeien dat jou en je gezin daarbij ondersteunt.
Voor wie is het?
Voor ouders met verstandelijke beperkingen, psychosociale en/of psychiatrische problematiek.
Hoe werkt het?
Ieder kind verdient het om in een veilige omgeving op te groeien. Ook bijvoorbeeld als jullie als ouder(s) problemen hebben. Samen kijken we welke problemen er zijn rondom de opvoeding. Is het veilig? Wat gaat er goed en op welk gebied is er hulp nodig? Samen met jou maken we een zorgplan. En samen gaan we dat plan uitvoeren. Je krijgt daarbij veel hulp. Wat we inzetten, hangt af van de situatie.
- Ouders met Bijzondere Problemen (BOBP)
Je krijgt een baby! Maar… eigenlijk heb je hulp nodig bij de opvoeding van die baby. Dan zijn wij er om je te helpen. Dat doen we het liefst al voordat je kindje geboren is. Samen kijken we wat je moeilijk vindt en waar je hulp bij nodig hebt. Samen met andere zorgorganisaties en met jou of jullie als ouder(s) maken we daar een goed plan voor. Met dat plan gaan we aan de slag als de baby geboren is. We gaan kijken hoe het gaat, wat er al heel goed gaat en wat je nog moeilijk vindt. Daar gaan we je bij jou thuis bij helpen.
- Samen naar veiligheid
In sommige gezinnen wordt ‘samen naar veiligheid’ ingezet. Dan brengen we zorgen rondom veiligheid en ontwikkelingskansen in kaart. Ook kijken we hierbij naar de krachten om daarbij te gebruiken. We betrekken het natuurlijk netwerk van jullie gezin om ervoor te zorgen dat jullie samen kunnen zorgen voor het veilig opgroeien van de kinderen.
- Observatietrajecten opvoedvaardigheden en leerbaarheid
Soms is het nodig dat duidelijk wordt hoe de opvoeding in jouw gezin gaat. Dit kan zijn omdat bijvoorbeeld een gezinsvoogd dat wil, of omdat je hier zelf als ouder om vraagt, om te laten zien hoe het contact tussen jou en je kind(eren) gaat. Tijdens zes zogenoemde observatie- en trainingsmomenten brengen we de opvoedvaardigheden en leerbaarheid van jullie als ouders in beeld. Bij de observaties wordt gekeken hoe je dingen doet, bij de trainingsmomenten gaan we samen aan de slag. We gebruiken de training Opvoeden Zó en Video Hometraining om samen met jullie als ouders jullie opvoedvaardigheden te versterken. Na afloop van de zes observatie- en trainingsmomenten schrijven we een rapport waarin de conclusies staan en eventuele adviezen voor hulp of ondersteuning.
- Intensieve gezinsbegeleiding (IGB)
Ook kan er intensieve gezinsbegeleiding (IGB) worden ingezet. Een gezinsbegeleider begeleidt dan je gezin en ondersteunt jullie waar nodig is. Daarnaast is een zogenoemde casemanager betrokken, dit is iemand die de hulp vanuit meerdere instanties regelt en coördineert. Het doel is dat jouw gezin geholpen wordt op alle (verschillende) gebieden waar dat nodig is. Samen gaan we op weg naar een gelukkig(er) gezinsleven, kijken we wat nodig is en hoe lang je hulp nodig hebt.
- Team Veilig Opgroeien
Team Veilig Opgroeien heeft veel kennis en ervaring in huis als het gaat om zorgen voor een veilig gezin. Zij richten zich niet alleen op de veiligheid in gezinnen, maar ook op het in kaart brengen van de opvoedvaardigheden van ouders en hoe zij hierin kunnen leren. Zij zetten onder andere ‘Samen naar veiligheid’ en observatietrajecten in. Team Veilig Opgroeien kan hiermee worden ingezet naast bestaande hulpverlening, voor een bepaalde periode. Jouw gezin of de betrokken hulpverlener kan daarna weer verder met het resultaat.
Meer weten?
Heb je vragen? Je contactpersoon bij ORO kan je hier meer over vertellen.
Heb je nog geen hulp van ORO? Neem dan via een van onderstaande manieren contact met ons op.