Wie ben ik? Welke mensen vind ik belangrijk? Wat doe ik graag, hoe ziet mijn leven eruit, wie is mijn familie? Je moet heel wat vragen stellen voordat je iemand een beetje kunt leren kennen. Maar gelukkig heeft ORO haar eigen TekenMaat: Suzanne Jagers. Enkele jaren geleden legde ze voor het eerst het leven van een cliënt vast in een tekening. In één oogopslag werd er heel veel duidelijk. Ondertussen zijn er al meer dan honderd van dit soort KrachtPatsers gemaakt.
Toen Supportgericht Werken bij ORO werd ingevoerd, werd van elke cliënt ook een zogenoemd Krachtenprofiel gemaakt. In dat geschreven stuk stonden de talenten, wensen en behoeften van de cliënt benoemd. Als ambulant medewerker in het Wijkteam Deurne kreeg Suzanne Jagers er ook mee te maken. “Ik merkte dat dat profiel bij veel cliënten, als het eenmaal gemaakt was, in een la verdween. Omdat ik een liefhebber van tekenen ben, besloot ik eens om zo’n profiel niet op schrift te zetten, maar het in een tekening te verwerken.”
Communicatie en verdieping
Haar initiatief sloeg al snel aan. Cliënten waren trots op de tekenplaat die Suzanne afleverde. Aan de hand van die plaat vertelden ze graag en makkelijk over hun leven. Aan nieuwe medewerkers, stagiairs en aan iedereen die het horen wilde. De plaat nodigde uit tot gesprek, communicatie en verdieping. “Toen ik merkte wat het voor cliënten kon betekenen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik naar Jan Roelofs, de bestuurder toegestapt. Hij vond het een mooi initiatief en gaf me de ruimte om een pilot te starten.”
Digitaal op tablet
De TekenPlaat die al snel de naam KrachtPatser kreeg, naar aanleiding van het Krachtenprofiel waar hij aan gekoppeld is, ontwikkelde zich snel. Suzanne maakte zich de kunst van het digitaal tekenen eigen en maakt de platen voortaan op haar tablet. “Elke plaat begint met een gesprek waar soms ook een begeleider bij aanwezig is. Ik vraag hoe iemand zichzelf ziet, hoe hij of zij op de tekening wil. Daarna gaan we praten over hun leven, hun werk, hobby’s, van alles. Alles wat die cliënt belangrijk vindt, kan onderdeel uitmaken van de KrachtPatser. Ik probeer ook wel door te vragen, zodat er een goed beeld van een persoon ontstaat. En als er in de loop van de tijd wat verandert, kan het makkelijk aangepast worden.” Als de cliënten tevreden zijn met het eindresultaat, maakt het Grafisch Centrum van ORO er twee prints van. In principe op A3, maar A4 of anders kan ook. “Ik probeer die geplastificeerde prints persoonlijk te brengen”, zegt Suzanne. “Netjes ingepakt. Het voelt echt als een cadeautje voor ze. Ze zijn er super trots op.”
Krachtenprofiel met een eigen gezicht
Op Vennen 2 in Deurne hebben bijna alle bewoners inmiddels hun eigen KrachtPatser. Agnes en Marja willen hem graag laten zien. Marja: “Ik moest in het midden staan. Met mijn duimen omhoog omdat alles toppie is. En Jos is mijn vriendje. Die moest er ook op. En het Klokhuis, waar ik werk, en de Mierlose kermis, waar ik altijd visjes vang en natuurlijk mijn eigen stoel hier in huis.”
Ook Agnes vertelt graag over haar op een geplastificeerd A-viertje vastgelegde leven. “Deze namen zijn van mijn familie”, wijst ze naar de plaat. “En ik werk bij het Eetpunt. Dat kun je wel zien. En dit? Daar sta ik op een roddelblad. Dat komt omdat ik altijd alles weet.”
Suzanne hoort het lachend aan. “Ik vind het fijn dat ik deze ruimte van ORO krijg. Het beantwoordt absoluut aan een behoefte. Zo krijgt een Krachtenprofiel ook een eigen gezicht. Het is nu iets van de cliënt zelf. Ik hoop dat ik er nog veel mag maken.”