2E2A1308

‘We willen graag laten zien hoe leuk het bij ORO is’

Als Sem (17) een van de woonkamers van Het Rietven in Deurne binnenloopt, klaart het gezicht van Ina helemaal op. Een brede, gemeende glimlach en een dikke knuffel volgen. Ze vindt het fijn dat Sem er weer is. En dat is wederzijds. Sem is een van de studenten van het ROC ter AA die deelneemt aan het Maatjesproject. Een project waarin jonge studenten van de mbo-opleiding tijdens hun maatschappelijke stage kennis kunnen maken met het werken bij ORO.

Het Maatjesproject is een gezamenlijk initiatief van ORO en ROC ter AA. Studenten van de zorgopleiding krijgen de kans om op een laagdrempelige manier, als vrijwilliger binnen te kijken bij een zorgorganisatie in de buurt. “De meeste studenten willen hun maatschappelijke uren liever maken bij bijvoorbeeld een GGZ-organisatie”, vertelt Sem. “Dat vinden ze spannender, denk ik. Waarom ik voor ORO koos?” Sem lacht. “Eerlijk gezegd vooral omdat het dicht bij mijn huis is. Ik woon in Deurne en dacht, dat is mooi. Hoef ik niet zo ver te fietsen.”

Op een laagdrempelige manier, als vrijwilliger, binnenkijken

Studenten die voor ORO kiezen, schrijven in op een vacature. Het Rietven, een appartementencomplex waar cliënten van ORO in woongroepen en in appartementen wonen, had vorig jaar al een ‘Maatje’ en wilde dit jaar ook graag de deur openstellen. Zorgcoördinator Erry Verhoeven begeleidt de vrijwilligers op de locatie, en dus ook de studenten van het Maatjesproject. “Het werken in onze sector en met onze cliënten is gewoon hartstikke mooi. Dat willen we graag uitdragen. Het Maatjesproject is daar een prima mogelijkheid voor. Sem kan de bewoners wat extra, persoonlijke aandacht geven. Even samen puzzelen, wandelen, kletsen. Fijn voor ons, fijn voor de bewoners en Sem krijgt een mooi inkijkje in hoe het is om hier te werken.”

Je maakt makkelijk contact met de bewoners

Sem zelf was al snel blij met de gemaakte keuze. En zeker niet alleen omdat het dichtbij was. “Nee, ik vond het eigenlijk meteen superleuk. Ik vind de bewoners heel sociaal. Je maakt makkelijk contact met ze. En omdat je vrijwilliger bent, hoef je ook geen moeilijke dingen te doen. Je ziet dat de bewoners van de extra aandacht genieten en het werk is voor mij eigenlijk heel ontspannen. Lekker koffiedrinken met bewoners in De Honingpot op Het Rijtven bijvoorbeeld. Dat is hartstikke leuk. De eerste keren ging er natuurlijk een begeleider mee, maar inmiddels kan ik dat ook alleen. Dat voelt al heel vertrouwd.”

Ik voel me hier erg thuis

In de komende tijd zal Sem nog meer alleen moeten doen. Nu het Maatjesproject klaar is, wacht namelijk een vakantiebaantje. “En daarna, volgend schooljaar, kom ik hier weer terug om stage te lopen. Het is wel duidelijk dat ik me hier heel erg thuis voel, ja.”
Erry Verhoeven hoort het verhaal van haar nieuwe collega glimlachend aan. “Dit is een makkelijke en laagdrempelige manier om eens bij ORO te snuffelen. En dat het werk nu doorloopt in de vakantie is natuurlijk superfijn. De bewoners kennen Sem en Sem kent de bewoners. Een mooie vakantiebaan en voor ons fijn dat er een bekend gezicht aanwezig is.”

Ik kom terug voor mijn stage

Sem gaat zich de komende jaren verder ontwikkelen in de zorg. En daarna? Maakt ORO een kans op een sollicitatiebrief? Sem: “Oh, dat zou zomaar kunnen. Ik vind het hier heel leuk, maar het lijkt me ook fijn om op andere plaatsen bij ORO te kijken. De komende tijd vind ik het heel waardevol om hier te mogen werken en om straks terug te komen voor stage. Dan zal het wel wat lastiger worden omdat ik me dan niet kan beperken tot alleen de leuke dingen. Maar dat vind ik geen probleem. In april ben ik ook een week als vrijwilliger naar Bosnië geweest om daar te helpen en om activiteiten te doen met de mensen daar. Ik kan niet zo goed stil zitten, hard werken past wel bij mij. En waar ik uiteindelijk terecht kom, dat zie ik nog wel.”

2E2A1323
2E2A1298
2E2A1289

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Lees Voor
Ga naar de inhoud