‘Certificaat Cursus Zelfstandig Wonen’. Het is het laatste certificaat dat Corné Tibosch (58) heeft geplakt op de deur van zijn Gemertse woonkamer. “Maar die deur moet vol”, lacht de geboren en getogen Gemertenaar. “Zo’n cursus van het Leerplein, dat vind ik fijn. Ik leer er van alles van en het geeft afleiding. Ik leer andere mensen kennen en ik kan er mijn hoofd leeg maken. Even aan iets anders denken, even in een andere omgeving. Heerlijk vind ik dat.”
Corné mag je gerust een ambassadeur van het Leerplein noemen. Samen met Ans Hendrix, een van de ambulant begeleiders die Corné helpen, bekijkt hij regelmatig het aanbod van de ORO-afdeling die, samen met ervaringsdeskundigen, cursussen en werkboeken voor cliënten ontwikkelt. Als er een leuke cursus in de buurt is, dan schrijft hij zich in. “Beter leren lezen en schrijven, dat lijkt me wel wat. En ook ‘Omgaan met de computer’ wil ik wel een keer doen. Die deur komt wel vol, hoor.”
Begeleiding op maat
Het levensverhaal van Corné kent behoorlijk wat hoofdstukken. Hij zat op een school voor moeilijk lerende kinderen en later op het praktijkonderwijs. Werken deed hij ook. Staal slijpen, meubels maken, oud ijzer ophalen, als er wat te verdienen viel, was Corné van de partij.
Toen hij wat ouder werd en zijn moeder zich zorgen begon te maken over de toekomst van Corné, volgde een aanmelding bij wat toen de Sociaal Pedagogische Dienst heette. Sindsdien krijgt hij begeleiding op maat. “Ik heb ook nog even bij ORO gewoond”, vertelt hij. “Maar daar kon ik niet aarden. Ik had er te weinig privacy. En ik kan best zelfstandig wonen.”
Toen zijn moeder stierf, bleef Corné alleen achter in het ouderlijk huis. En met de regelmatige hulp van drie ambulant begeleiders gaat dat behoorlijk goed. “Hans komt iedere week met mij werken, in de tuin bijvoorbeeld, en we maken samen muziek. Mariette helpt me met huishoudelijke dingen zoals de was en Ans doet de regelzaken. Daar kom ik alleen niet uit.”
Samen kijken
Ambulant begeleider Ans Hendrix bespreekt ook de dagelijkse gang van zaken met Corné. “Er zijn ook momenten dat het even niet zo goed gaat. Dat zijn hoofd vol zit en dat hij psychisch in de war raakt. Dan kijken we samen welke stappen we het beste kunnen zetten en ik help hem op weg bij de huisarts of de ggz. Maar ook praktische zaken bespreken we en regel ik. Zo gaat Corné sinds een paar weken regelmatig zwemmen met zijn broer en zus. Dat wil hij graag blijven doen en liefst nog met een andere zus erbij. Maar dat moet wel georganiseerd worden, bijvoorbeeld met de bewindvoerder die zijn financiën beheert.”
‘Ik heb al veel geleerd’
Mede door de begeleiding gaat het best goed met Corné. Dat vindt hij zelf ook. Hij zorgt goed voor zijn hondje Bobbie en hij probeert ook datgene wat hij geleerd heeft bij de cursussen in de praktijk te brengen. “Ik heb al heel veel geleerd”, zegt hij trots. “Hoe ik voor mezelf moet opkomen, bijvoorbeeld, maar dat was in een andere cursus. Bij Zelfstandig Wonen vond ik de lessen van de politie en de brandweer heel interessant. Over wanneer je bijvoorbeeld 112 moet bellen en wanneer gewoon de politie. En over het wassen heb ik ook veel geleerd. Over wat er in die etiketjes staat en hoe je dat dan moet wassen. De lessen over gezonde voeding waren ook wel nuttig. Ik probeer er ook echt wat beter op te letten, maar dat is best moeilijk.” Ans: “Het gaat er ook om dat je je bewust wordt van bepaalde dingen.” “Klopt”, zegt Corné, “maar het allerbelangrijkste aan die cursussen vind ik toch wel dat ik een leuke afleiding heb. We moeten binnenkort weer eens kijken of ik een nieuwe cursus kan doen. Er is nog plaats op de deur.”
Nieuwsgierig geworden naar het aanbod van het Leerplein? Ga naar www.oro.nl/leerplein en kijk of er ook wat voor jou bij zit!