Een Prokkel. Dat is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder die beperking. In de Peelregio heeft deze landelijke activiteit een uitbreiding gekregen in de zogenoemde Peelprokkel. Cliënten van ORO gaan hiervoor op bezoek bij een gemeenteambtenaar, stadsbestuurder of burgemeester. De Helmondse wethouder Harrie van Dijk stond mede aan de wieg van deze bijzondere ontmoetingen.
Toen Ad van den Brand, de in 2023 overleden medewerker van ORO, aan Harrie van Dijk vroeg of hij een cliënt een dagje wilde laten meekijken met zijn werk, zei de Helmondse wethouder resoluut: nee! Ad schrok, maar de uitleg van de bestuurder wierp een ander licht op het initiatief. “Ik vond zo’n ontmoeting eigenlijk te eenzijdig”, vertelt Harrie. “Natuurlijk vind ik het leuk als ik een cliënt op bezoek krijg. Maar ik wilde er ook een vervolg aan geven. Ik wilde ook bij die cliënt op bezoek! Kijken, voelen, luisteren. Wat doe jij iedere dag, wie zijn jouw collega’s, wat heb je nodig, waar word jij gelukkig van?”
Wat vind jij hiervan?
Het gesprek tussen Van den Brand en Van Dijk leidde tot de Peelprokkel. Een wederzijdse ontmoeting dus. Ciske Willemsen uit Stiphout was het afgelopen jaar te gast bij de wethouder. En hij bij haar. Ciske vertelt enthousiast over haar dag bij ‘de gemeente’. “Ik heb geluncht met de wethouder en ik heb in het nieuwe Huis voor de Stad een rondleiding gehad. Daarna zijn we naar een sportvereniging geweest om een certificaat uit te reiken en Harrie heeft me rondgeleid op de nieuwe sport- en beleefcampus van de gemeente. Oh ja, én ik heb Elly Blanksma gesproken. Die was toen nog burgemeester.”
De wethouder hoort het verhaal glimlachend aan. “Ik heb haar ook regelmatig de vraag gesteld: wat vind jij hier van? Hoe was de ontvangst in ons gebouw, waar moeten we aan denken als we hier die campus afbouwen, hoe houden we verenigingen inclusief? Kijk, ik kan het wel invullen voor haar en voor andere mensen, maar het is veel beter om te luisteren. Zo had Ciske een paar nuttige tips voor de ontvangst in het Huis voor de Stad. Ze vond het fijn dat er meteen iemand kwam helpen, maar ze gaf ook aan dat ze bij binnenkomst geconfronteerd werd met enorm veel prikkels. Daar kunnen we wel wat mee.”
Voorzieningen behouden
Enige tijd later ging de wethouder op bezoek bij Ciske. Zij werkt bij de Multimediagroep in Someren, waar ze ook wekelijks een radioprogramma maakt. Harrie van Dijk was te gast in dat programma. “Ik heb kennisgemaakt met haar collega’s”, zegt Harrie. “Met Marijn, Bert en de andere mensen in deze groep. Bij een eenzijdige prokkel mis je dit soort momenten en juist die zijn enorm waardevol. Ik zag de passie voor digitalisering, ik maakte kennis met de software waar ze mee werken en ik zag de kracht, de talenten. Als gemeente ben je steeds nauwer betrokken bij dit soort voorzieningen, ook voor mensen met een beperking. Hier zie ik met eigen ogen hoe belangrijk die voorzieningen zijn en hoe belangrijk het is dat we die behouden.”
Fijne gast
De Peelprokkel en de gewone prokkel zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de regio. Steeds meer ambtenaren en bestuurders doen eraan mee. Harrie van Dijk adviseert ook ondernemers om zich aan te sluiten. “Heb aandacht voor elkaar en leer van elkaar. Leer eens kijken met andere ogen. Het levert echt heel veel op.” En Ciske? Die is het er helemaal mee eens. “Ik zou nog wel een keer een Peelprokkel willen doen. Bij wie? Weer bij Harrie natuurlijk. Want dat is zo’n fijne gast.”