Centrum Bijzondere Tandheelkunde

U bevindt zich hier: Home | Centrum Bijzondere Tandheelkunde

Centrum Bijzondere Tandheelkunde

De Loop 4, 5751 NR Deurne

Een goed onderhouden gebit is belangrijk voor de algehele gezondheid. Dat geldt voor iedereen en dus ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij mensen met een verstandelijke beperking kan tandheelkundige zorg echter moeilijker uitvoerbaar zijn. In het Centrum Bijzondere Tandheelkunde van ORO werken tandartsen, mondhygiëniste en (preventie)assistenten die gespecialiseerd zijn in de tandheelkundige zorg voor deze mensen.

Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde is bedoeld voor mensen die niet in een gewone tandartspraktijk
behandeld kunnen worden. De oorzaak kan een lichamelijke beperking zijn, maar ook onbekendheid, onbegrip en angst zijn redenen die een goede behandeling in de weg staan. De tandartsen, mondhygiëniste en (preventie)assistenten hebben ervaring en affiniteit met het behandelen van kinderen met een ontwikkelingsachterstand en volwassenen met een verstandelijke beperking.

Het doel is het voorkomen van tandheelkundige problemen bij mensen met een verstandelijke beperking, door het geven van instructies, begeleiding en uitleg van mondhygiëne. Juist bij mensen met een verstandelijke beperking is voorkomen beter dan genezen, omdat tandheelkundige problemen uit de hand kunnen lopen vanwege vaak een combinatie van aandoeningen. Daarnaast is bij ingewikkelde behandeling vaker narcose nodig, wat extra belastend is.

Voordelen

Vergeleken met een bezoek aan de reguliere tandarts biedt het Centrum Bijzondere Tandheelkunde de volgende voordelen:

  • Het behandelteam heeft veel ervaring in de omgang met mensen met een verstandelijke beperking en weet hoe ze mensen op hun gemak kan stellen, zodat zij meewerken aan de behandeling.
  • Daarnaast krijgen cliënten ruim de tijd om de situatie te verkennen en vertrouwd te raken met de behandelruimte en behandelaars.
  • Het behandelteam werkt intensief samen met ouders en begeleiders. Tevens werkt zij nauw samen
    met de Arts Verstandelijk Gehandicapten en de gedragsdeskundigen.
  • Er is specialistische kennis over kaak- en gebitsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking.
  • Indien nodig vindt behandeling met ondersteuning van medicatie plaats of door middel van lachgassedatie. Ook worden er in specifieke gevallen narcosebehandelingen uitgevoerd op locatie. Medisch gecompromitteerde cliënten gaan voor narcosebehandeling naar een Centrum Bijzondere Tandheelkunde in een ziekenhuis.

De behandeling

Aan de behandeling in het Centrum Bijzondere Tandheelkunde van ORO gaat altijd eerst een kennismakingsgesprek vooraf. Zowel bij het onderzoek als tijdens de eventuele behandeling vindt altijd overleg plaats tussen de cliënt en het team van het Centrum Bijzondere Tandheelkunde. De individuele aandacht, opvang, behandeling en begeleiding staan bij het team voorop. De behandeling wordt zorgvuldig en stapsgewijs opgebouwd.

Kosten

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar en verzekeringspakket krijgt u de behandeling bij het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (gedeeltelijk) vergoed. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig van een tandarts, huisarts of medisch specialist. U betaalt bijna altijd een eigen bijdrage. Kijk op uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor uw specifieke situatie.

Lees ook het artikel 'Een meer dan uitstekend alternatief (OROskoop maart 2015)

Openingstijden

Maandag en vrijdagochtend van 8.00 uur tot 12.30 uur.
Dinsdag, woensdag en donderdag van 8.00 uur tot 16.30 uur.

Bereikbaarheid

Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT)
Het Rijtven, gebouw De Biekorf
De Loop 4
5751 NR Deurne

Bel 0493-329434 (algemeen nummer)
Bel 06-22094316 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend / feestdagen)
Mail tandarts@oro.nl