Op 26 september is op Het Rijtven een monument onthuld ter ere van de slachtoffers van een vliegtuigcrash tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de onthulling waren nabestaanden, de militair attaché van Canada, cliënten van ArtORO en de burgemeester van Deurne Greet Buter.
Peter van de Westerlo, hoorde in zijn jeugd het verhaal van zijn opa, die tijdens de Tweede Wereldoorlog getuige was van een vliegtuigcrash vlak bij Het Rijtven. Die informatie bleef in Peters gedachten hangen. Toen hij lid werd van de heemkundekring, zeiden andere leden dat het verhaal niet klopte.
Met een metaaldetector zijn enkele stukjes aluminium en onderdelen gevonden van het vliegtuig. Bewijs dat opa toch gelijk had.
ArtORO
Een aantal jaren later komt Peter in contact met Wilbert de Groot, wijkmanager bij ORO. “Ik was meteen geïnteresseerd. Ook vroeg ik me af hoe het mensen met een verstandelijke beperking vergaan was tijdens de oorlog. Destijds bestond Het Rijtven zelf overigens nog niet.”
Hij ontdekt dat mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening in die tijd als minderwaardig werden gezien. Het was dan ook een logische beslissing om cliënten van ArtORO een kunstwerk te laten maken voor deze bijzondere plek.
Elk onderdeel van het monument, in de vorm van een vliegtuig, vertelt een verhaal, verbonden met de geschiedenis van deze plek en de mensen die het gemaakt hebben. “Het is kleurrijk, zoals onze mensen ook zijn. En er is een gevonden cockpitlampje van het vliegtuig in verwerkt”, vertelt Wilbert. Ook de nabestaanden zijn blij met deze blijvende herinnering. “Al onze herinneringen aan Jack zijn in zwart-wit, maar dit kunstwerk is juist kleurrijk en levendig”, zo vertelt Martin Leach, nabestaande van Jack Ward.
Vrijheid voor iedereen
Het monument eert niet alleen degenen die voor onze vrijheid vochten. Het staat ook symbool voor de vele mensen die door hun kwetsbaarheid onrecht is aangedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.
“Een plek om te herdenken, om te waarderen wat we hebben, en om te blijven streven naar een wereld waarin ieder mens, ongeacht zijn of haar kwetsbaarheid, in vrijheid kan leven.” Daarmee eindigt Wilbert zijn speech tijdens de onthulling.
Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de slachtoffers en hun missie kijk dan op de website van Stichting Oorlogsslachtoffers.