Ervaringsdeskundigen helpen om communicatie te verbeteren

Natuurlijk doen mensen met een verstandelijke beperking volop mee in de maatschappij. Maar óm dat te kunnen doen, is vaak wel enig begrip vanuit die maatschappij nodig. Bijvoorbeeld: praat wat rustiger. Ben duidelijk. Schrijf in begrijpelijke taal. Neem rustig de tijd om iets uit te leggen en zorg voor een ruimte waarin mensen zich thuis voelen als ze bij je op kantoor komen. De gemeente Helmond wil haar houding ten opzichte van mensen met een beperking verbeteren. De ervaringsdeskundigen van ORO helpen graag mee.

Angelica van Hout zit in een rolstoel en krijgt ambulante begeleiding van ORO. Angelica ziet en hoort dat het vooral op communicatief gebied nog regelmatig misgaat bij grotere instanties. “De brieven zijn vaak veel te ingewikkeld en te lang en de websites zijn te moeilijk geschreven”, zegt ze. “Bij ORO zijn ze daar ook heel erg mee bezig. Een paar ervaringsdeskundigen kijken mee naar de brieven die ORO verstuurt naar de cliënten. Ik vind dat ORO het steeds beter doet. De brieven die gestuurd zijn in de coronatijd waren kort en krachtig. Dat moeten ze ook zijn.”

Positief ontvangen

Samen met ervaringsdeskundigen van ORO en Stichting MEE, doet Angelica mee aan een project van de gemeente Helmond. Zij wilden dat ‘mystery guests’ eens gingen kijken hoe de gemeente omgaat met de communicatie naar mensen met een verstandelijke beperking. Met allerlei vragen legden ze contact met de gemeente: via de telefoon en bij een aantal gemeentelijke loketten. Ook de website van de gemeente is kritisch bekeken. De conclusie? Angelica lacht. “Er is nog veel te verbeteren. Sommige medewerkers zijn heel hulpvaardig en begripvol, maar anderen poeieren je gewoon af. Ook aan de telefoon gaat het vaak allemaal veel te snel en veel te moeilijk. Over het geheel? Nou, het rapport dat erover gemaakt is, is heel positief ontvangen. Dat is fijn. De gemeente Helmond wil er echt iets mee doen. Zo komen er een aantal werkgroepen waar ook ervaringsdeskundigen in komen. Bijvoorbeeld voor de inrichting van het nieuwe gemeentehuis, het Huis van de Stad. Er is nog veel te verbeteren, maar het feit dat de gemeente er zo mee bezig is, is natuurlijk wel heel positief.”

Aan het rapport, een initiatief van de LFB, de landelijke belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, werd meegewerkt door de volgende ervaringsdeskundigen van ORO: Angelica van Hout, Ria de Graaf, Marco van Dijk en Christel van Dalen. Rita Roozen, coach van de ervaringsdeskundigen, hoopt dat ook andere Peelgemeenten het initiatief van de gemeente Helmond volgen.

Meer weten?

Heb je een vraag of wil je meer weten over de ervaringsdeskundigen? Mail dan naar sterk@oro.nl of bel 0492 – 53 00 53 en vraag naar Sterk.

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

2E2A1308

Maatjesproject ROC ter AA en ORO

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
DeMeentDigibord-4

De Meent blij met nieuwe aanwinst

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud