Cliëntgeluk

Bij ORO werken we cliëntgericht, het geluk van de cliënt staat centraal. We doen dit met Supportgericht Werken (SGW). Ook laten we cliënten en cliëntvertegenwoordigers meepraten over beleid. Dit noemen we: cliëntmedezeggenschap. Met een klanttevredenheidsonderzoek en Dit Vind Ik Ervan krijgen we inzicht in het cliëntgeluk.

Wist je dat

We al vele jaren samenwerken met verschillende organisaties in de Peelregio?

Meer hierover lees je hier.

Supportgericht Werken rondom persoonlijk plan

Bij ORO werken we volgens de methodiek ‘Supportgericht Werken’ (SGW). Hierbij gaan we op zoek naar hoe de cliënt geluk ervaart en wat de wensen, krachten en mogelijkheden van de cliënt zijn. We stellen samen met de cliënt en zijn vertegenwoordiger passende doelen op. Deze leggen we vast in het Persoonlijk Plan. Bij elk doel is omschreven wat eventuele kwetsbaarheden zijn en hoe hiermee omgegaan kan worden. Met kwetsbaarheden bedoelen wij: risico’s, spanningen of onzekerheden in het behalen van een doel. Het Persoonlijk Plan wordt minimaal 1 keer per jaar besproken met de cliënt en/of zijn vertegenwoordiger en aangepast als dat nodig is.

Meer informatie over SGW vind je hier. Hier vind je ook een filmpje waarin Supportgericht Werken bij ORO wordt uitgelegd.

Wat gaat goed? Wat kan beter?
  • ORO vindt het belangrijk dat de hele organisatie Supportgericht Werken kent en gebruikt. De aandachtsfunctionarissen SGW hebben hierin een grote rol. Dit is een medewerker van een team. Deze medewerker houdt Supportgericht Werken onder de aandacht in het team en begeleidt het team hierbij. De aandachtsfunctionaris SGW wordt hierin getraind. Veel van onze teams hebben al een aandachtsfunctionaris SGW. Hierdoor wordt Supportgericht Werken door veel medewerkers gebruikt. Teams die nog geen aandachtsfunctionaris SGW hebben krijgen op wijkniveau begeleiding.
  • Medewerkers kunnen gebruik maken van hulpmiddelen die Supportgericht Werken makkelijker maken. Bijvoorbeeld vragen die helpen bij het verzamelen van informatie over de krachten van een cliënt. Of informatie en tips over hoe je een relatie opbouwt met een cliënt en echt contact met hem/haar kunt maken. In 2024 zorgen we ervoor dat deze hulpmiddelen beter vindbaar en gebruiksvriendelijker worden. Ook gaan we verder met het onderzoeken hoe we kennis en vaardigheden in Supportgericht Werken op peil kunnen houden.

Meer informatie over wat goed kan of beter kan op het onderwerp Supportgericht Werken lees je ook onder de ambities ‘Medewerkersgeluk – Ontwikkeling van medewerkers’ en ‘ORO kijkt vooruit – kwaliteitscyclus’.

Samenwerking ORO en Lore – Trots op locatie de Dagvlinder

Wie De Dagvlinder bezoekt kan het niet ontgaan: hier is sprake van een enorme positieve energie en van een team dat er in grote eensgezindheid de schouders onder heeft gezet. Door de mooie inhoudelijke samenwerking met Lore kunnen ze hier bieden wat deze doelgroep nodig heeft. Trots? Dat zijn de medewerkers van de Dagvlinder zeker.

Meer weten? Lees hier het hele verhaal.

 

Cliëntmedezeggenschap

ORO vindt het belangrijk dat cliënten en cliëntvertegenwoordigers kunnen meedenken en meepraten over onderwerpen zoals wonen, werken, eten en drinken. Dit noemen we ‘cliëntmedezeggenschap’. Hoe dit bij ORO is geregeld, staat in de ‘medezeggenschapsregeling’. Meer hierover lees je hier.

Cliëntburo Sterk – “Praat niet over ons, maar met ons

Bij cliëntburo STERK werken ervaringsdeskundigen en ervaringswerkers. Deze enthousiaste groep wordt regelmatig betrokken bij bijvoorbeeld scholing, het opstellen van beleid en strategie of in communicatie naar cliënten.

Meer weten over wat cliëntburo STERK heeft gedaan of gaat doen? Kijk dan hier.

Wist je dat?
Cliëntburo STERK ook is betrokken bij het samenstellen van ons kwaliteitsbeeld.

Wat gaat goed? Wat kan beter?

In juli 2020 is de wet voor medezeggenschap cliënten veranderd: de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). De belangrijkste verandering is dat elke locatie een eigen cliëntenraad heeft, behalve als de cliënten of cliëntvertegenwoordigers dat niet willen. Door deze verandering moet de manier waarop cliëntmedezeggenschap binnen ORO is georganiseerd aangepast worden. Hiervoor is instemming nodig van de Centrale Cliëntenraad (CCR) en alle wijkraden.

Sinds maart 2020 is ORO samen met de Centrale Cliëntenraad (CCR) en wijkraden bezig met het aanpassen van de medezeggenschapsregeling. Op 1 december 2022 heeft ORO voor de vierde keer een voorstel voorgelegd aan de CCR en alle wijkraden. Helaas waren niet alle raden het eens met het voorstel. Daarom is in het najaar van 2023 een behoeftepeiling gedaan. Hierbij is samengewerkt met de CCR en wijkraden. In deze behoeftepeiling is aan cliënten/cliëntvertegenwoordigers gevraagd of zij behoefte hebben aan een cliëntenraad op hun locatie. Zo ontstond een beeld van welke locaties een eigen cliëntenraad zouden willen hebben.

Uit de behoeftepeiling bleek dat het grootste deel van de locaties of ambulante groepen geen behoefte heeft aan een eigen cliëntenraad. Een klein aantal heeft hier wel behoefte aan, maar bij sommige van deze locaties of groepen zijn er (nog) niet genoeg mensen die lid willen worden van de cliëntenraad.

ORO is nu opnieuw in overleg met de CCR en wijkraden over de manier waarop cliëntmedezeggenschap het beste geregeld kan worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de locaties die een eigen cliëntenraad willen hebben. ORO wil graag een brede medezeggenschap van cliënten en cliëntvertegenwoordigers.

Cliëntervaringen

ORO vindt het belangrijk om goed te luisteren naar opmerkingen van cliënten en vertegenwoordigers. Zo kunnen we gericht verbeteren. Dit doen we op organisatieniveau, maar ook binnen een locatie of wijk. Zo dragen we weer bij aan cliëntgeluk.

Bij ORO halen we op verschillende manieren ervaringen van cliënten en/of cliëntvertegenwoordigers op:

  • Dit Vind Ik Ervan
    Eén keer in de 3 jaar vragen we aan cliënten welke van 10 thema’s thema’s zij belangrijk vinden en wat zij daarvan vinden. Bijvoorbeeld het thema ‘familie’ of ‘huis’. We doen dit met de methode ‘Dit Vind Ik Ervan’. Deze methode staat in de zogenoemde ‘Waaier’ van Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg 2023-2028.In deze Waaier staan meetinstrumenten waaruit zorgorganisaties kunnen kiezen voor het in beeld brengen van cliëntervaringen.Belangrijk in Dit Vind Ik Ervan is het gesprek met de cliënt of zijn vertegenwoordiger. Voor het gesprek met cliënten wordt gebruik gemaakt van ‘Ik vertel’. Voor het gesprek met cliëntvertegenwoordigers wordt gebruik gemaakt van ‘Ik zie en vertel’. Het resultaat van het gesprek wordt vastgelegd in een vragenlijst in ONS (elektronisch cliëntendossier).

    De resultaten van de afgelopen 3 jaar (2021-2023) zijn te vinden onder “Wat ging goed? Wat kan beter?”.

 

  • Klanttevredenheidsonderzoek
    Om een beeld te krijgen van hoe cliënten hun zorg en ondersteuning ervaren, voeren we sinds 2022 een klanttevredenheidsonderzoek uit. Dat doen we per dienst: Wonen, Logeren, Dagbesteding en Ambulante begeleiding. Zo kunnen we per dienst verbeteracties uitzetten. De onderzoeken worden elke 2 jaar gedaan en verspreid over deze periode. Op deze manier worden cliënten en vertegenwoordigers niet te snel achter elkaar gebeld voor het onderzoek. De werkwijze is voor alle diensten hetzelfde: in het onderzoek worden cliënten of hun vertegenwoordigers gebeld door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Er worden verschillende vragen gesteld. Hieruit komen 2 scores:

    • Het gemiddelde gelukcijfer
      Dit cijfer geeft het gemiddelde cijfer weer over 11 vragen.

      • 8 vragen zijn van ZorgkaartNederland. Deze gaan over: afspraken, deskundigheid, informatie, herkennen veranderingen, passende zorg en ondersteuning, vast team, luisteren, accommodatie.
      • 3 vragen zijn van onszelf. Deze vragen gaan over: de bereikbaarheid van medewerkers, gastvrijheid van medewerkers en het geïnformeerd worden over ontwikkelingen.
    • De NPS (Net Promotor score)
      Dit cijfer geeft aan in hoeverre cliëntvertegenwoordigers de woonlocatie/logeren/de dagbestedingslocatie/ambulante ondersteuning zouden aanbevelen. Het geeft een beeld van de loyaliteit van onze cliënten. De NPS kan liggen tussen -100 en 100. Om te beoordelen of het cijfer ‘goed’ is, kijken we vooral naar de doelstelling.

    De resultaten van de laatste metingen zijn te vinden onder “Wat ging goed? Wat kan beter?”.

ZorgkaartNederland

We maken in het klanttevredenheidsonderzoek gebruik van vragen van ZorgkaartNederland. Dit is een onafhankelijk platform in de zorg en is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.

Hiernaast vind je het gemiddelde cijfer wat cliënten geven aan ORO. Ook vind je hier het gemiddelde cijfer van specifieke locaties. Het kan zijn dat dit cijfer anders is dan de gemiddelde gelukcijfers zoals beschreven onder “Wat gaat goed? Wat kan beter?”. Dit komt doordat:

  • Het cijfer van ZorgkaartNederland alléén gaat over de 8 vragen van ZorgkaartNederland. De 3 extra vragen van onszelf zijn hierin niet meegenomen.
  • Het cijfer van ZorgkaartNederland een gemiddelde is over de 4 diensten van de afgelopen 4 jaar. Het gemiddelde gelukcijfer is een gemiddelde van 1 jaar van 1 dienst.
  • Niet alle deelnemers willen dat hun antwoord gedeeld wordt met ZorgkaartNederland. Deze cijfers zijn niet meegenomen in het cijfer van ZorgkaartNederland. Deze cijfers zijn wel meegenomen in het gemiddelde gelukcijfer.
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandORO is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Wat gaat goed? Wat kan beter?

Dit Vind Ik Ervan
  • De afgelopen 3 jaar is de vragenlijst ‘Ik vertel’ 148 keer afgenomen bij cliënten.
    • Cliënten zijn het meest tevreden over het thema ‘familie’ (contacten en betekenis van familie). Dit thema krijgt het vaakst de score “top” en “goed”. Ook is op dit thema de minste verandering gewenst. ‘Familie’ vinden cliënten ook het belangrijkste thema. Ook zijn cliënten erg tevreden over het thema ‘gevoel’ (hoe het met iemand gaat, tevredenheid met het leven). Cliënten vinden dit thema niet erg belangrijk, maar ook niet helemaal onbelangrijk.
    • Cliënten zijn het minst tevreden over het thema ‘lijf’ (gezondheid, uiterlijk, bewegen). Dit thema krijgt het vaakst de score “matig” en “slecht”. Ook is op dit thema de meeste verandering gewenst. Cliënten vinden dit thema niet erg belangrijk, maar ook niet helemaal onbelangrijk.
  • De vragenlijst ‘Ik zie en vertel’ is 178 keer afgenomen bij vertegenwoordigers van cliënten.
    • Cliëntvertegenwoordigers zijn het meest tevreden over het thema ‘familie’. Dit thema krijgt het vaakst de score “top” en “goed”. Ook is op dit thema de minste verandering gewenst. Vertegenwoordigers vinden het thema ‘familie’ het op één na belangrijkste. Belangrijker vinden zij het thema ‘Veilig voelen’ (thuis en in de buurt). Hierover zijn vertegenwoordigers over het algemeen ook erg tevreden. Alleen over ‘Huis’ (woning, huishouden, bezittingen, geld) en ‘Gevoel’ zijn ze iets meer tevreden.
    • Cliëntvertegenwoordigers zijn het minst tevreden over het thema ‘lijf’. Dit thema krijgt het vaakst de score “matig” en “slecht”. Ook is op dit thema de meeste verandering gewenst. Vertegenwoordigers vinden dit thema niet erg belangrijk, maar ook niet helemaal onbelangrijk.
  • De gewenste veranderingen zijn door de zorgcoördinatoren en in overleg met de cliënt of cliëntvertegenwoordiger meteen toegepast in de zorg- en dienstverlening.
  • We gebruiken sinds 2017 de methode Dit Vind Ik Ervan. De onderwerpen in Dit Vind Ik Ervan sluiten aan op Supportgericht Werken. Ook kan de cliënt zelf kiezen waar hij het over wil hebben. Helaas loopt het gebruik van Dit Vind Ik Ervan achter. Medewerkers ervaren het invullen van de vragenlijsten als dubbelop. Waarschijnlijk doordat we ook werken met een evaluatie op basis van de domeinen van Supportgericht Werken. Daarnaast gebruikt ORO ZorgkaartNederland om cliëntervaringen te meten en hiervan te leren en verbeteren. We zijn op dit moment zoekende naar een andere manier voor het meten van klanttevredenheid. Een manier die aansluit bij de missie en visie van ORO en geen dubbel werk oplevert. Maar ook een manier waarbij er een balans is tussen ‘wat wil ORO zelf meten en weten’ en waaraan moeten we voldoen vanuit het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg.
Klanttevredenheidsonderzoek
  • Er hebben meer cliënten/cliëntvertegenwoordigers meegedaan aan het klanttevredenheidsonderzoek dan we als doel gesteld hadden. In totaal heeft iets meer dan één derde van de cliënten/cliëntvertegenwoordigers meegedaan. Per dienst is de deelname als volgt: 
    • Wonen: 222 cliënten/cliëntvertegenwoordigers, 37 procent. 
    • Dagbesteding: 302 cliënten/cliëntvertegenwoordigers, 38 procent. 
    • Ambulant: 196 cliënten/cliëntvertegenwoordigers, 35 procent. 
    • Logeren: 32 cliënten/cliëntvertegenwoordigers, 47 procent.  
  • Gemiddeld gelukcijfer: onze cliënten zijn tevreden over ORO. Het gemiddelde gelukcijfer voor Wonen, Logeren en Dagbesteding is een 7.9. Voor de dienst Ambulante begeleiding is het gemiddelde gelukcijfer zelfs een 8.3. Daarnaast blijkt uit de NPS dat cliënten ORO zouden aanbevelen.
  • Cliënten voelen zich prettig op de plek waar zij wonen of ondersteuning krijgen. Ook vinden cliënten/vertegenwoordigers medewerkers gastvrij.
  • Cliënten/vertegenwoordigers vinden dat medewerkers soms beter bereikbaar zouden moeten zijn. Ook vinden zij het fijn als er meer vaste begeleiders zouden zijn.

Op locatie en wijkniveau gaan leidinggevenden met hun teams aan de slag om de bereikbaarheid van medewerkers te vergroten. Op organisatieniveau gaan we aan de slag om de communicatie over ontwikkelingen aan cliënten en hun vertegenwoordigers te verbeteren.

Klanttevredenheidsonderzoek – “Signalen van de klant zijn voor ons een cadeautje”

Het is misschien wel de meest belangrijke vraag die medewerkers zich kunnen stellen: hoe tevreden zijn onze klanten over mijn, over ons werk? Sinds enkele jaren vraagt ORO jaarlijks aan haar klanten of ze ORO aanbevelen. In 2022 is het klanttevredenheidsonderzoek uitgebreid.

Meer weten? Lees hier het hele verhaal.

 

Lees meer over onze andere ambities

Medewerkersgeluk

Bij ORO is er een plek voor iedereen, met aandacht voor persoonlijke groei in een inspirerende en veilige werkomgeving.

Lees meer
Fijne leefomgeving

We werken samen om een fijne plek voor iedereen mogelijk te maken.

Lees meer
ORO kijkt vooruit

ORO wil klaar zijn voor de toekomst en goed kunnen omgaan met veranderingen die gaan komen. We hebben aandacht voor de wereld om ons heen. Deze wereld verandert snel.

Lees meer
Samenspraak

ORO is in gesprek geweest met de CCR, OR en Raad van Toezicht over kwaliteit.

Lees meer

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

* geeft verplichte velden aan

Jouw gegevens

Jouw vraag of opmerking

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Ga naar de inhoud