Medewerkersgeluk

Om samen te kunnen groeien van geluk is het belangrijk dat er bij ORO een plek is voor iedereen. We hebben aandacht voor persoonlijke groei in een inspirerende en veilige werkomgeving.

Dit doen we door eigen scholing aan te bieden. Maar ook door met elkaar kennis uit te wisselen. Zowel binnen ORO als met andere (zorg)organisaties, hogescholen of universiteiten. Met de werkgelukmeting krijgen we een beeld van het werkgeluk van onze medewerkers. De uitkomsten gebruiken we om het werkgeluk van onze medewerkers te vergroten.

Ontwikkelen van medewerkers

ORO ondersteunt medewerkers bij hun professionele ontwikkeling. Zo kunnen ze goed blijven aansluiten bij wat onze cliënten nodig hebben. ORO biedt medewerkers mogelijkheden om te blijven leren en hun kwaliteiten en kennis te versterken en vergroten.

ORO Academie
ORO heeft een breed aanbod aan trainingen, bijeenkomsten en workshops waarmee medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Dit aanbod is beschikbaar via het digitaal loket: de ORO Academie.

Het aanbod is verschillend. Voorbeelden zijn: cursus BHV, verdiepingsmodule over de Wet zorg en dwang, cursus over autisme, verschillende soorten intervisiebijeenkomsten, uitleg over het gebruik van het cliëntdossier, individuele coaching, timemanagement en cursussen over hoe je medicatie moet toedienen.

Wist je dat?
Bij een deel van de trainingen ervaringsdeskundigen worden ingezet als co-trainer?

Scholing Supportgericht Werken
Bij ORO werken we volgens de methodiek ‘Supportgericht Werken’ (SGW). Het is belangrijk dat medewerkers weten wat dit betekent en hoe zij dit moeten doen. Daarom heeft ORO verschillende cursussen in Supportgericht Werken. We zorgen ervoor dat alle medewerkers de cursus hebben gevolgd.

Samen Sturen ORO
Teamreflectie vindt bij ORO plaats via Samen Sturen ORO (SSO). Bij SSO gaat het over het vertalen van de missie van ORO naar de praktijk en het waarmaken ervan. Beter leren samenwerken, waardoor we samen groeien van geluk.

Samen Sturen ORO is een manier van werken. We willen dan ook dat elk team uiteindelijk start met een traject Samen Sturen. Teams kunnen zichzelf aanmelden en bepalen zelf de hulpvraag. Deze kan gaan over bijvoorbeeld samenwerken, verantwoordelijkheden, communicatie, elkaar leren kennen, feedback geven en ontvangen of gericht werken aan teamdoelen.

Een ontwikkelteam met 5 ontwikkelcoaches begeleidt de SSO-trajecten. De ontwikkelcoaches vervullen hun rol naast hun vaste functie binnen ORO. Een traject duurt ongeveer 6 maanden. Daarna blijft de ontwikkelcoach verbonden aan het team door 1 á 2 keer per jaar aan te sluiten bij een teamoverleg. Er wordt dan samen stil gestaan bij de vraag: hoe gaat het nu in het team?

Wat gaat goed? Wat kan beter?
  • Samen Sturen ORO (SSO) wordt steeds meer een manier van samenwerken binnen ORO. SSO is de afgelopen jaren al door meer dan 95 teams gevolgd. We zien dat teams beter zijn gaan samenwerken en communiceren. Teams staan meer op één lijn en kennen beter elkaars talenten. Ook het geven en ontvangen van feedback gaat beter. Hulpmiddelen en documenten die medewerkers bij Samen Sturen kunnen gebruiken worden in 2024 verbeterd en bij elkaar gebracht op een vindbare plek.
  • We merken helaas dat het soms moeilijk is voor medewerkers om trainingen en cursussen te volgen. Dit komt onder andere door tekorten in personeel. Hierdoor hebben medewerkers weinig tijd om een cursus of training te volgen. We zien dit bijvoorbeeld terug in het aantal medewerkers dat de scholing SGW heeft gevolgd. Dit zijn er minder dan we eigenlijk zouden willen. In 2023 hebben we een workshop SGW aan Lore medewerkers gegeven, waardoor nu meer medewerkers bekend zijn met Supportgericht Werken. Ook hebben we in 2023 een cursus ontwikkeld gericht op flexmedewerkers, leidinggevende en medewerkers van Lore. In 2024 verbeteren we het inwerktraject van medewerkers. Hierin bekijken we hoe de scholing SGW een betere plek kan krijgen, bijvoorbeeld met behulp van een e-learning.
‘Gewoon doen’ – In elkaars keuken kijken

Doen! Het is een van de vier kernwaarden van ORO. Ilse Vermeulen, medewerker van de Keltenstraat in Deurne, spreekt het heel erg aan. Afgelopen voorjaar draaide ze op eigen initiatief een dagje mee bij Sint Jozef wonen en zorg in Meijel. “Gewoon om eens in een andere keuken te kijken. Kijken wat daar gebeurt, kijken of ik iets kan leren. Of dat is gelukt? Zeker. Ik vond het super waardevol.”

Meer weten? Lees hier het hele verhaal.

Samenwerkingsverbanden

ORO vindt het belangrijk om kennis en ervaringen uit te wisselen met andere zorgorganisaties in het land. Hiermee halen we nieuwe kennis binnen. Zo kunnen we onze zorg nog meer verbeteren. En kunnen we beter aansluiten bij de ontwikkelingen binnen de doelgroepen. ORO is aangesloten bij onderstaande samenwerkingsverbanden:

  • Kennisplatform EVB+
    Het Kennisplatform EVB+ richt zich specifiek op mensen met een Ernstig Verstandelijke Beperking en Moeilijk Verstaanbaar Gedrag (EVB+). Het Kennisplatform EVB+ is opgericht om professionals te verbinden die dagelijks betrokken zijn bij mensen met EVB+. Het kennisplatform biedt een netwerk om kennis en ervaringen te verbinden, te delen en verder te ontwikkelen. Kijk voor meer informatie op de website van het Kennisplatform EVB+.
  • Landelijk kenniscentrum LVB
    Het Landelijk Kenniscentrum LVB ontwikkelt en deelt kennis over de persoonlijke ontwikkeling, opvoeding en maatschappelijke participatie van mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Kenniscentrum LVB.
  • Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Tranzo, Tilburg University)
    Binnen de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) wordt structureel en duurzaam samengewerkt tussen Tilburg University, de landelijke cliëntenorganisatie LFB en 17 zorgorganisaties, waaronder ORO. Doel van de Academische Werkplaats is bij te dragen aan kennisontwikkeling en kennisdeling in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De Academische Werkplaats vertaalt actuele kennis uit onderzoek in begrijpelijke en direct toepasbare producten. Op deze manier kan nieuwe wetenschappelijke kennis zo snel mogelijk worden gebruikt in de praktijk. Kijk voor meer informatie op de website van Tilburg University.

Werkgelukmeting

Bij ORO draait ‘werkgeluk’ om zowel mentaal geluk (bijvoorbeeld fijn contact met collega’s) als fysiek geluk (bijvoorbeeld geen pijnklachten). Tijdens de gesprekken tussen medewerker en leidinggevende staat het werkgeluk centraal. Minimaal 1 keer per jaar bespreken zij hoe het met het werkgeluk van de medewerker staat. En wat de medewerker wil en kan doen om dit werkgeluk te vergroten.

Ook meten we bij ORO elke 2 jaar het werkgeluk van onze medewerkers (en vrijwilligers). Medewerkers kunnen de uitslag van deze meting gebruiken in hun gesprekken met hun leidinggevende. De uitkomsten worden ook op teamniveau besproken. De teams bepalen samen waar de prioriteiten liggen en hoe deze aangepakt worden in het team. Daarnaast bepaalt het MT welke verbeteringen we kunnen doorvoeren op organisatieniveau. Medewerkers worden hierover geïnformeerd.

In 2023 hebben we weer een werkgelukmeting gedaan. De resultaten vind je onder “Wat ging goed? Wat kan beter?”.

Wat gaat goed? Wat kan beter?
  • Gemiddeld werkgelukcijfer: Onze medewerkers en vrijwilligers zijn gelukkig in hun werk. Gemiddeld geven onze medewerkers en vrijwilligers hun werkgeluk een 7,4. Dit is gelijk aan het cijfer van 2021.
  • Medewerkers en vrijwilligers zijn vooral tevreden over de werksfeer, de mogelijkheden om krachten en talenten in te zetten en de ondersteuning die medewerkers krijgen. Medewerkers voelen zich ook meer gewaardeerd door zijn/haar leidinggevende dan twee jaar geleden.
  • Medewerkers en vrijwilligers ervaren hoge werkdruk en zouden hierop graag meer invloed willen kunnen uitoefenen. Ook zouden zij in het team meer aandacht willen hebben voor arbeidsomstandigheden, voldoende rust gedurende de dag en mindfulness. Verder zouden ze graag zien dat suggesties en initiatieven die zij voorstellen serieuzer genomen zouden worden door ORO. Tot slot zouden medewerkers en vrijwilligers vaker constructieve feedback op hun functioneren willen ontvangen.
  • Helaas hebben er minder medewerkers en vrijwilligers meegedaan aan de werkgelukmeting dan in 2021:
    • 2023: 948 medewerkers en vrijwilligers, 60 procent.
    • 2021: 1119 medewerkers en vrijwilligers, 72 procent.
      Dit komt doordat er meerdere onderzoeken tegelijkertijd liepen. Ook vonden medewerkers en vrijwilligers dat er de vorige keer niet voldoende is gedaan met de resultaten van de meting.

We gaan in 2024 in gesprek met alle teams over de uitkomsten van de werkgelukmeting. Hierbij worden de genoemde verbeterpunten verder besproken. Vervolgens wordt bekeken welke concrete acties ORO op gaat pakken om het werkgeluk van haar medewerkers en vrijwilligers te vergroten. Deze acties leggen we vast in een verbeterplan.

 

Lees meer over onze andere ambities

Clientgeluk

We werken cliëntgericht, het geluk van de cliënt staat centraal. Dit doen we met Supportgericht Werken.

Lees meer
Fijne leefomgeving

We werken samen om een fijne plek voor iedereen mogelijk te maken.

Lees meer
ORO kijkt vooruit

ORO wil klaar zijn voor de toekomst en goed kunnen omgaan met veranderingen die gaan komen. We hebben aandacht voor de wereld om ons heen. Deze wereld verandert snel.

Lees meer
Samenspraak

ORO is in gesprek geweest met de CCR, OR en Raad van Toezicht over kwaliteit.

Lees meer

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

* geeft verplichte velden aan

Jouw gegevens

Jouw vraag of opmerking

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Ga naar de inhoud