Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een werkbezoek gebracht aan STERK, het cliëntburo van ORO. Tijdens dit bezoek gingen drie medewerkers van het ministerie, Lieneke, Sebastian en Julia, in gesprek met ervaringsdeskundigen om beter inzicht te krijgen in de knelpunten en behoeften binnen de gehandicaptenzorg.
Beleid en praktijk dichter bij elkaar brengen
Dit werkbezoek is tot stand gekomen in samenwerking met het Consortium Ervaringsdeskundigheid, waarvan ORO een partner is. Karin van Riel, coördinator van het consortium, speelde hierin een verbindende rol.
“Er worden bijvoorbeeld regels of beleid bedacht die zien er op papier goed uit, maar in de praktijk hebben ze grote gevolgen voor een bepaalde groep mensen,” legt Karin uit. “Hoe kunnen we als ervaringsdeskundigen beter aansluiten bij het ministerie, dat deze regels opstelt?”
Acht ervaringsdeskundigen van STERK deelden hun ervaringen. Marco, een van hen, sprak al eerder bij het ministerie over de problemen rondom het openbaar vervoer voor mensen met een beperking. Ook besprak hij de complexe regelgeving rondom vervoersvergoedingen, die soms als inkomsten worden gezien en daardoor problemen opleveren.
Het ministerie werkt aan regelgeving en beleid om de zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking te verbeteren. Beleidsmedewerkers willen daarom graag van ervaringsdeskundigen horen hoe bestaande regels in de praktijk uitpakken. Tijdens het gesprek kwamen onderwerpen aan bod zoals wonen, zorg, sociale netwerk en het belang van eigen regie. Ook werd besproken welke zorg goed werkt en waar nog verbeteringen nodig zijn.
Persoonlijke verhalen maken impact
“Ik vond het heel bijzonder om de persoonlijke verhalen van de ervaringsdeskundigen te horen,” vertelt Julia (medewerkster bij het ministerie). “Het is zo waardevol om vanuit hen te horen wat werkt, en wat niet werkt. Op die manier kunnen we het beleid nog beter laten aansluiten op de behoefte van de mensen om wie het gaat! Daar doen we het voor.”
Een waardevolle uitwisseling
Bij STERK geloven ze in de boodschap “Praat niet over ons, maar met ons”. Dat gebeurde ook tijdens dit bezoek. In een open en eerlijk gesprek werden zowel positieve ervaringen als verbeterpunten gedeeld.
Hoe behoud je zo veel mogelijk eigen regie? Hoe vergroot je je netwerk? Dit soort vragen stonden centraal in de gesprekken. Het werkbezoek leverde waardevolle inzichten op, die de beleidsmedewerkers meenemen naar Den Haag.