Grootschalige dagbesteding. Dat klinkt niet persoonlijk. Maar wie rondloopt op het vernieuwde en inderdaad grootschalige dagbestedingscentrum Rakthof, komt binnen in een warm bad. Eind oktober verhuisden deelnemers en medewerkers van het iets verderop gelegen De Meent naar Rakthof. Als we er een paar weken later langsgaan, zijn ze al helemaal gewend.
Een creatief centrum, centrum voor dienstverlening, productiecentrum en een grafisch centrum. Dat vind je allemaal achter de deuren van dagbestedingscentrum Rakthof in de Helmondse wijk Rijpelberg. Als het aan wijkmanager Sandy Uytterhoeven ligt, komt er op de niet al te lange termijn ook nog een trainingscentrum bij. “Ik vind dat we werk moeten maken van het ontwikkelen van de talenten van de deelnemers. Iedereen heeft de potentie om te groeien, om zich te ontwikkelen. In een trainingscentrum kun je nieuwe vaardigheden opdoen, zodat ze plekjes kunnen opschuiven op de participatieladder. Zoveel mogelijk meedoen in de maatschappij en zoeken naar kansen. Een trainingscentrum, waarin je voorbereid wordt op nieuw werk of een nieuwe werkplek, kan daar heel goed bij helpen.”
Opdrachten voor bedrijven
In de vernieuwde Rakthof werken de cliënten op twee verdiepingen. Beneden is, zoals al heel lang, het Grafisch Centrum gevestigd. Hier worden clubbladen gemaakt, kaarten gedrukt, enveloppen gerild, visitekaartjes gemaakt. Er gebeurt hier van alles. De grootste verandering is naast dat centrum te vinden. Zorgcoördinator Krista van den Heuvel leidt ons rond. “Dit was de werkplek van Senzer”, zegt ze als we in de nieuwe kantine staan. “Die hebben nu een grotere hal, waarin ze samen werken met mensen van ORO. Hier worden opdrachten voor bedrijven uit de regio gedaan. In de Lindestraat werken we op dezelfde manier en de ervaringen zijn heel positief.”
Goede collega’s geworden
Aan een van de tafels is Chantal, medewerker van Senzer, druk in de weer met het maken van een vliegengordijn voor een klant. “In het begin zag ik er wel tegenop dat we moesten samenwerken met ORO”, zegt ze eerlijk. “Ik dacht, die komen je elke dag om je nek vallen om te knuffelen. Dat gaat natuurlijk niet want we moeten hier wel geld verdienen. Maar dat is echt niet zo. Het zijn goede collega’s geworden.”
Ook op de begane grond is de ruimte van het Klusteam. De cliënten van dat team komen daar ’s morgens bij elkaar en gaan van daaruit naar de verschillende werkposten in de regio. Aan het einde van de dag komen ze weer terug naar hun eigen stekkie. Omkleden, samen koffie drinken, de dag afsluiten en naar huis.
Diversiteit is heel fijn
De bovenverdieping, jarenlang de plaats voor verschillende kantoren van ORO, is nu vooral het domein van de cliënten die voorheen in De Meent werkten. In verschillende, kleinere werkruimten zijn ze bezig met allerlei, met name creatieve activiteiten. Krista: “ Verschillende cliënten werken een paar dagen boven en een paar dagen beneden. Zo wisselen ze productieactiviteiten af met andere werkzaamheden. En lukt het een dagje niet op de plek waar je zit, dan schuif je ergens anders aan. Die diversiteit die we hier kunnen bieden is heel fijn. Ook voor de medewerkers.” Dat laatste onderstrepen ook de begeleiders Hanna Tielemans en Marieke Hagelaar. “Het is een mooie ruimte en we krijgen hier meer de kans om met elkaar samen te werken. Het is flexibeler, we kunnen elkaar