Doen! Het is een van de vier kernwaarden van ORO. Ilse Vermeulen, medewerker van de Keltenstraat in Deurne, spreekt het heel erg aan. Afgelopen voorjaar draaide ze op eigen initiatief een dagje mee bij Sint Jozef wonen en zorg in Meijel. “Gewoon om eens in een andere keuken te kijken. Kijken wat daar gebeurt, kijken of ik iets kan leren. Of dat is gelukt? Zeker. Ik vond het super waardevol.”
Ilse is al vanaf de kleutertijd goed bevriend met Marleen Maas. Allebei kwamen ze terecht in de zorg. Ilse bij ORO, Marleen is praktijkopleider bij Sint Jozef wonen en zorg in Meijel, waar de doelgroep met name bestaat uit dementerende ouderen. “Natuurlijk hebben we het samen ook wel eens over het werk”, zegt Ilse. “Daardoor raak je ook geïnteresseerd in elkaars werkplek.”
Gewoon doen!
Door de verhalen van Ilse had Marleen al wel een beeld van het werk en de mensen op de Keltenstraat. “Maar toen ik de video van de locatie zag, wilde ik er eigenlijk ook wel eens naar toe”, vertelt Marleen. “Onze doelgroep is dan wel anders, ik denk toch dat je kunt leren van elkaar. Ik was op zoek naar dingen die ik kon meenemen in mijn eigen werk.” Van het een kwam al snel het ander. Ilse: “We hebben, in overleg met de wijkmanager, twee dagen ingepland. Ik een keer naar Sint Jozef en Marleen een keer naar de Keltenstraat. Gewoon doen!”
Een mooie uitwisselingsdag
De uitwisseling heeft inmiddels plaatsgevonden. Zowel Ilse als Marleen kijken enthousiast terug. Marleen: “Ik heb een rondleiding gehad, de ochtend mee opgestart, we hebben samen cliënten bezocht en ik heb koffie gedronken met het team; het was erg leuk én leerzaam. We hebben gesproken over de rol van de verpleegkundige en ook de verschillen in benadering en begeleiding kwamen aan bod. Ik vond het heel mooi om te zien hoe ORO écht meer regie bij de cliënten legt. Daarmee zet je mensen in hun kracht.”
Ook Ilse kijkt terug op een mooie ‘uitwisselingsdag’. “Ik begeleid zelf leerlingen op de Keltenstraat, maar de manier waarop dat bij Sint Jozef gebeurt was voor mij een eye-opener. Marleen is als praktijkopleider zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar voor de studenten. De lijntjes zijn heel kort. En ook docenten uit de school zijn gedurende een dag op locatie. Zo wordt de theorie mooi aan de praktijk gekoppeld.”
Andere benamingen
Ilse realiseert zich dat de grootte van Sint Jozef in Meijel een dergelijke begeleiding beter mogelijk maakt. Een praktijkopleider en structurele ondersteuning van de mbo-school op iedere ORO-locatie is natuurlijk niet haalbaar. Maar, zo zegt Ilse, “wat ik wel graag heel snel ook bij ORO zou willen doorvoeren is de terminologie die gebruikt wordt. Bij Sint Jozef praten ze niet over leerlingen of stagiaires maar over ‘collega’s in opleiding’. Dat is fijner voor de leerlingen én het komt ook beter over naar cliënten en familie. Bij ons in de Keltenstraat doen we dat al, omdat het bijdraagt aan een gelijkwaardige positie van studenten in ons team.” Ook een aantal andere benamingen binnen Sint Jozef mogen wat Ilse betreft meteen worden overgenomen. “Het klinkt allemaal heel vriendelijk, mensgericht. De zorgplanbesprekingen heten daar ‘Fijn levengesprek’ en de hospitalitymedewerkers zijn ‘medewerker Leefplezier’. Heerlijk toch?”
Verrijkt je werk
Ilse en Marleen zijn ervan overtuigd dat een dergelijke, laagdrempelig georganiseerde uitwisseling heel waardevol kan zijn. “Ik gun het iedereen”, zeggen ze in koor. “Al pik je er maar één dingetje uit, dan is dat al mooi meegenomen. Bovendien”, zo vindt Ilse, “ik ben nu bij een andere zorgorganisatie geweest, maar ook binnen ORO is nog veel te zien en te leren. Praat er eens over met je collega’s of met je wijkmanager. Mijn ervaring is dat er veel meer mogelijk is dan je denkt. Ga eens kijken bij elkaar. Het verrijkt je werk!”